Livsstil og forbrug

Salg af private solcelleanlæg eksploderer i Danmark

Solcellepaneler har i de seneste 10 år oplevet stor udvikling, med næsten en fordobling i ydeevne. Foto: Viasol.

I forsøg på at blive mere selvforsynende slår Danmark rekord i mængde af elproduktion fra sol – og det kommer til at ske igen i 2022

I 2019 estimerede Energistyrelsen at Danmarks samlede elforbrug ville fordobles fra 35 TWh til 71 TWh i 2030. Fra 2020 til 2021 var dette tydeligt at se med hele 5% ekstra elforbrug i Danmark. Et ekstra forbrug som falder sammen med den største energikrise i nyere tid. Størstedelen af danske husejere oplevede derfor elregninger som var flere tusinde kroner dyrere i 2021. Det leder nu til, at en større andel af danskere søger andre måder at dække deres elforbrug, heriblandt solceller.

I Danmark begyndte solcelleanlæg for alvor at blive populære i 2012, hvor de i udgangen af året stod for 0,3 procent af Danmarks elforbrug. I 2021 leverede danske solceller 3,6 procent af hele Danmarks elforbrug, en andel som er højere end nogensinde før. Det svarer rundt regnet til en stigning af elproduktion fra solceller på 1200% de seneste 10 år. 

”Vi har nu været i branchen i 10 år og har ikke oplevet så stor efterspørgsel som nu siden omkring 2012, hvor det var muligt at få del i meget lukrative tilskudsordninger. Til forskel fra dengang, så er produkterne blevet billigere og meget mere rentable. Men brugeradfærden er også meget anderledes, i det at kunderne i dag gerne vil gøre noget grønt, såvel som tage ejerskab over egen produktion” – Tobias Nielsen fra Viasol A/S, Danmarks største leverandør af private solcelleanlæg, omkring de forhold som fører til den øgede interesse for solceller i Danmark.

Inflation, lukkede atomkraftværker, højere tariffer, mindre produktion fra vindmøller og mindre vandkraftstrøm fra Norge – listen af årsager til den nuværende elpris er lang. Netop på grund af disse prisstigninger har mange danskere oplevet tæt på hvad der ligner en fordobling af deres elregning igennem 2021. Flere søger derfor måder at blive uafhængig af elnettet, ved at blive selvforsynende. 

Forbrugerens behov for selvforsyning kommer samtidigt med at der henover de seneste 10 år har været enorm udvikling i teknologien bag solcelleanlæg. Solceller har fået længere garantier og ydeevnen er tæt på fordoblet siden starten af 2010’erne. Dertil bliver de fleste solcelleanlæg nu solgt med batteribanke, som giver muligheden for at lagre egenproduceret strøm og at købe strøm om natten når den er billigst.

Forbedringen i kvalitet har også betydet meget for motivet bag køb af solcelleanlæg. Hvor det førhen langt hen af vejen var motiveret af den grønne omstilling, så betyder de bedre produkter at det for mange kan være en profitabel langtidsinvestering. ”Med de nye solcellepaneler som kommer til Danmark har vi mulighed for at tilbyde en højere selvforsyningsgrad – mange af vores anlæg når helt op på 70% … ” siger Tobias Nielsen, og tilføjer at ”… hvis man når derop kan det hurtigt være en besparelse på 10.000 kr. om året”.

De nuværende elpris forhold, samt forbedrede solcelleanlæg, har givet anledning for mange danskere til at kaste et blik mod solceller. Den større interesse har også betydet at den danske solcelleindustri boomer, siger Tobias Nielsen, “…I januar 2020 solgte vi 20 solcelleanlæg, i 2021 hed det tal 60, indtil videre i 2022 har vi rundet godt over 150 anlæg. Så januar går lige pt. fra historisk set at være vores dårligste måned på året, til vi i januar 2022 slår rekord i antal salg på én måned… det siger lidt om den store interesse vi ser lige nu”

Med ingen ende på de stigende elpriser i sigte, samt teknologier som er evigt udviklende, er der altså dermed stor chance for at trenden gentager sig igen i 2022. 

Kommentarer