Livsstil og forbrug

Nu kan unge på 18 år gå gratis til tandlæge

Fra den 1. juli kan unge på 18 år gå gratis til tandlæge, og de næste par år udvides tilbuddet gradvist til alle unge til og med 21 år. Både tandlæger i kommunal og privat praksis står klar og glæder sig til at tage imod de unge.

Fra den 1. juli kan årgang 2004 lægge sig i tandlægestolen uden at skulle have penge op af lommen.

Det står klart efter, at lovforslaget om vederlagsfri tandpleje til unge er blevet vedtaget i Folketinget.

I løbet af de næste par år udvides tilbuddet gradvist med én årgang om året, så alle unge mellem 18 og 21 år er omfattet i 2025. Indtil nu har det kun været gratis at gå til tandlæge for børn og unge indtil det 18. år.

Susanne Egtoft, der er tandlæge i den kommunale tandpleje i Aalborg og Tandlægeforeningens formand for de offentligt ansatte tandlæger, håber, at ordningen får flere unge til at vælge tandlægen til:

”Jeg håber, at tilbuddet vil få flere unge til at blive i tandplejen og fastholde de gode vaner, for mange unge får ikke valgt en tandlæge, når de fylder 18 år og selv skal betale. Det er uhyre vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge for at forebygge og opdage tandsygdom, men også for den almene sundhed,” siger Susanne Egtoft.

Unge kan selv vælge tandlæge

Allerede i dag kan 16 og 17-årige vælge, om de vil gå til tandlæge i børne- og ungdomstandplejen eller hos en privatpraktiserende tandlæge, og den ordning udvides nu til de 18-21-årige. Og netop det frie valg har været vigtigt for Tandlægeforeningen.

”Mange unge flytter hjemmefra i den alder og har måske ikke en stabil bopæl. Med det frie valg sikrer vi, at de har den størst mulige fleksibilitet til at vælge en tandlæge, der er tæt på, og som de er trygge ved, forklarer Torben Schønwaldt og uddyber:

”Det frie valg er essentielt, fordi det er med til at sikre en god og sikker overgang mellem børne- og ungdomstandplejen og privat praksis. Det er lige i den overgang, hvor vi taber de unge patienter. Når de unge vælger en privatpraktiserende tandlæge, stopper indkaldelserne ikke, når de fylder 22 år, og så spiller den relation og tillid man får opbygget selvfølgelig også en rolle,” forklarer Torben Schønwaldt, som er tandlæge i Vejle og formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen.

Både Susanne Egtoft og Torben Schønwaldt glæder sig til at tage imod de unge og opfordrer til, at man prikker de 18-årige, man kender på skulderen og minder dem om at booke en tid hos tandlægen.

Kommentarer