Livsstil og forbrug

Julehjælp slår alle rekorder:

For Jimmi Ree (t.h.) og hans datter Emma betyder julehjælpen, at der er råd til julehygge. Foto: Jens Peter Engedal.

Markant stigende priser på dagligvarer, benzin, el og varme gør det dyrere at være dansker. Det får i år rekordmange familier til at søge om julehjælp hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark. Over 8.600 danskere har i år søgt om hjælp til julemad og gaver.

Man får mindre for pengene, når man handler i supermarkedet, og priserne på faste udgifter som varme og el er skudt i vejret det seneste år.

Ifølge Arbejdernes Landsbank er der tale om de største prisstigninger i 10 år, som svarer til, at det i gennemsnit er blevet 13.700 kroner dyrere at være børnefamilie sammenlignet med sidste år.

Det er formentlig en af årsagerne til, at rekordmange familier i år søger om julehjælp. I alt har 8.668 børnefamilier søgt om julehjælp hos den sociale hjælpeorganisaton Blå Kors Danmark. Det er næsten 1.200 flere familier end i 2020, hvor 7.402 familier søgte om julhjælp. 

“Vi oplever, at familierne har færre penge til at give deres børn en god jul. Der er tale om familier, der i forvejen havde få penge at gøre godt med, og som nu er blevet endnu mere pressede. Derfor søger de om hjælp til at kunne købe julegaver til deres børn og mad til julen. Vi talte for eksempel med en familie, der kun havde 1.500 kroner at leve for i december måned”, siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Julehjælpen gives til familier, hvor den ene forælder eller begge forældre er på overførselsindkomst. 

Presset og stressende jul

En af de familier, som kan mærke, hvordan økonomien er presset, er Jimmy Ree fra Aarhus og hans to døtre. 

Jimmy Ree er førtidspensionst og forsøger at få pengene til at række til hele julen, men det er ikke en nem opgave, må han erkende. Han søger derfor om julehjælp om Blå Kors Danmark i år: 

“Det er blevet rigtig dyrt at leve. Jeg har fået ekstra store regninger, som jeg skal betale. Førtidspensionen stiger desværre ikke i takt med priserne, så man skal virkelig vende hver en krone og få pengene til at række længst muligt. Det stresser mig rigtig meget,” siger Jimmy Ree og fortsætter:

”Det betyder rigtig meget at få julehjælp. Økonomien er ekstra svær i julemåneden. Det betyder meget at få lidt ekstra, så man har lidt mere til resten af måneden. Børnene forventer også mere i julen. Der skal selvfølgelig købes julegaver, og der er en forventning om pynt og julesnolder”, siger Jimmy, som håber at få julehjælp igen i år.  

Flere familier end man kan hjælpe

Gennem de seneste år har Blå Kors Danmark generelt oplevet, at flere og flere børnefamilier søger om julehjælp for at få ekstra at gøre godt med i juletiden. Med årets 8.668 ansøgere, er efterspørgslen på hjælp igen stor.

”Det er desværre langt flere familier, end vi har mulighed for at hjælpe. Hver en krone tæller, så vi håber, at vi kan få indsamlet flere penge, så vi i fællesskab kan hjælpe endnu flere familier og give dem en god jul”, siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark. 

Blå Kors’ julehjælp gives til familier med hjemmeboende børn under 18 år som en hjælp til gaver og julemad. Julehjælpen består af et gavekort på 400 kroner til dagligvarekæden Lidl og et gavekort på 200 kroner til Blå Kors’ genbrugsbutikker. 

Julehjælpen er i år støttet økonomisk af blandt andet statens julehjælpspulje og virksomheder som Lidl og privatpersoner, som bakker op om indsamlingen.

Ansøgningsfristen var den 25. november, hvorefter familierne vil få besked i starten af december om, hvorvidt de modtager julehjælp eller ej. 

Kommentarer