Debat og politik

Håndværkere kan sætte en prop i Putins gas

Debatindlæg af Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk

Politikerne kæmper for at få flyttet forbrugerne væk fra gas og olie til opvarmning inden efteråret sætter ind. Men hvis vi skal gøre os fri af russisk gas, skal der spares på alle fronter samtidigt.

For 10 år siden skønnede man at omkring 950.000 boliger var så utætte, at det svarer til et hul i gavlen på størrelse med en fodbold. Det giver et varmetab på mellem 10 og 30 procent. Der er ikke lavet tilsvarende undersøgelser siden, men selv om nogle af de huse er forbedret, kommer der løbende nye utætheder til – også i nyere huse. Varmetabet skyldes nemlig ofte skæve og utætte døre, vinduer, loftlemme og manglende isoleringer. Så der er et gevaldigt potentiale for besparelser.

Giv et energi-fradrag

Der er op til 6 måneders ventetid på varmepumper, så det er svært blot at skifte væk fra olie og gas. Men den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas. Det er nemlig underordnet, om vi sparer olie fra et kraftværk, fjernvarme, gas eller elektricitet til en varmepumpe. Hvis vi alle skruer ned for den energi vi bruger, kan overskuddet fordeles til dem, der har sværest ved at skifte.

Men hvis vi skal i gang inden efteråret og kulden sætter ind, kræver det et incitament. Folk vil gerne stoppe import af russisk energi, de skal blot vide, hvad de skal gøre. Derfor bør regeringen med et energi-fradrag signalere, at opgaven starter med at få styr på boligens energiforbrug. Et midlertidigt tilbud i stil med det tidligere håndværkerfradrag for arbejdsløn til mindre opgaver, som eksempelvis opretning, udskiftning eller isolering af døre, vinduer og loftsrum.

Jeg tror at rigtigt mange vil tage opfordringen alvorligt. Men det haster det, hvis vi i løbet af sommeren skal nå et stykke af vejen, så forbedringerne kan mærkes, når vi skruer op for radiatorerne til efteråret.

Kommentarer