Debat og politik

Et samfund i balance med økonomisk ansvarlighed som pejlemærke.

Af Ken Kristensen, Venstre

Folketingskandidat, Sjællands Storkreds
1. viceborgmester, Køge Byråd

Fra mit tidligere virke blandt andet som civil politimand på Vesterbro og Station 1 og senere leder i diverse specialafdelinger –  oplevede jeg tilbage i 90erne mange sørgelige skæbner herunder misbrugere. I vores daglige gang på Istedgade og Halmtorvets gader mærkede vi – hvordan misbrugerne dagligt var i beredskab og på udkig efter vejen til det næste fix, som var “lykken” i deres tilværelse. Velvidende, at de godt vidste “lykken” var kortvarigt og fremtiden var tom – var det dagens højdepunkt for dem og det liv de levede. Og næste dag startede missionen forfra.

Når man som menneske når derud så har det for de fleste desværre ikke nogen lykkelig udvej. Årsagerne til disse mennesker var nået til det stadie vi med rette kan kalde samfundets bund var ikke entydige – men havde dog det til fælles, at de alle havde et skrøbeligt selvværd og sind.

Heldigvis er det de færreste mennesker der når så langt ud. Men de som gør har det virkelig ikke nemt. De kæmper dagligt med troen på sig selv og den fremtid de står overfor. Nogen fra barnsben og andre senere i livet i form af mødet med hård modgang igennem længere tid.

Vi har en forpligtigelse til, at hjælpe mennesker som er kommet i problemer. Og med en blid støttende hånd i ryggen få dem videre igennem livet og ud på den anden side til et liv og en verden – hvor de får troen på egne evner og den mentale robusthed tilbage. Til et liv hvor de bliver en del af fælleskabet, kan tage et arbejde og deltage i sociale aktiviteter i foreningens, motionens eller idrættens verden.

Det SKAL være en del af vores kernevelfærd og arbejdet starter helt fra fødslen. Med gode daginstitutioner og det rigtige antal pædagoger sammenholdt med en folkeskole med passende antal kvalificerede lærere der formår at klæde børnene på med livets kompetancer. Et videregående uddannelsessystem med tilknyttede praktikpladser og jobs samt muligheden for en længerevarende uddannelse. Og skulle man alligevel være uheldig, at falde ned mellem to stole skal systemet naturligvis med en blid hånd i ryggen hjælpe en tilbage på sporet igen.

Sådan et system er selvfølgelig ikke gratis og med den økonomiske politik der for nuværende praktiseres gør vi os selv ekstra sårbare. For hvis man for alvor vil hjælpe dem som har det svært kræver det en ansvarlig økonomisk politik – som på den lange bane gør Danmark rigere og ikke fattigere. En politik hvor vi styrker vores virksomheders evne til vækst og udvikling og hermed skabelsen i flere arbejdspladser og mere eksport som i sidste ende er fundamentet for vores velfærd. Men også en politik hvor vi gør det attraktivt for udenlandske investorer, at investere i danske virksomheder og danske iværksættere.

Vores samfund har brug for vi alle bidrager med det vi kan. Især i denne tid hvor vi alle kommer til, at spænde livremmen ind samt sænke forbruget hvis vi skal den stigende inflation til livs. Vores samfund er skabt af generationer før os og vi har ansvaret for, at viderebringe et samfund til vores børn og børnebørn som ikke er i værre forfatning end det vi modtog – men i bedre forfatning.

Der er brug for en ny balance – Der er brug for erfaring fra virkeligheden.

Kommentarer